Znanost iza zagrljaja  – 5 dobrobiti za vas i vaše dijete

Nikad nećete zaboraviti trenutak kad ste prvi put zagrlili vaše dijete. Držati ih u rukama i osjetiti njihovu toplinu je prekrasno iskustvo. Nema ništa sličnog. Jeste li znali da postoje znanstveni dokazi o pozitivnim utjecajima zagrljaja?

Dokazano je da su ti nježni osjećaji povezani s pozitivnim fizičkim i psihičkim promjenama u našem tijelu. Zagrljaji su izuzetno je važni za emocionalni, kognitivni i tjelesni razvoj. Hajdemo istražiti 5 znanstveno dokazanih dobrobiti grljenja vašeg djeteta:

  1. grljenje čini djecu pametnijima

Djeca trebaju puno osjetilnih podražaja kako njihov mozak raste i razvija se. Studije koje su proučavale djecu iz sirotišta koja su bila rijetko držana u naručju dokazale su da su ta djeca imala ozbiljne kognitivne nedostatke. Nakon što su držana u naručju samo 20 minuta dnevno u trajanju od 10 tjedana, postigli su bolje rezultate u testovima procjenama razvoja mozga.

Novorođenčad u početku upoznaje svijet preko dodira, upravo zato je fizički kontakt kao što je zagrljaj i kontakt koža na kožu presudan za razvoj. Od naših 5 osjetila, prvi se razvija dodir, tako da  njegujući dodir  osigurava stimulans koji mladi mozak treba za normalan rast i razvoj.

Kako vaša beba raste i dalje će imati koristi od primanja i davanja nježnosti. Istraživanja su otkrila da djeca koja se više grle imaju razvijeniji mozak. 
  • grljenje održava djecu zdravima
Djeca trebaju više od samo odgovarajućim hranjivih sastojaka da bi napredovala. Kad su djeca lišena fizičkog kontakta, njihovo tijelo neće ispuniti očekivana mjerila rasta i razvoja. To može pridonijeti stanju koje nazivamo odstupanje od očekivanog stupnja razvoja za pojedinu dob. Ali kada su osigurani njegujući zagrljaji djeca vrlo brzo nadoknade eventualne zaostatke.   

Znanost kaže: grljenje potiče oslobađanje oksitocina, hormona povezanog sa povjerenjem, sigurnošću i ljubavi. Kad se taj hormon oslobodi  on također stimulira  specifične hormone rasta u tijelu. Dok znanstvenici još uvijek proučavaju komplicirano djelovanje oksitocina na tijelo jasno je da oslobađanje tog hormona potiče fizički i psihički  razvoj od najranije dobi.

3. grljenje može spriječiti nekontrolirane izljece bijesa i emocionalne ispade

Zagrljaji nisu samo dobri za razvoj dječjeg mozga i za tjelesni rast, već također podržavaju emocionalni razvoj. Ništa brže ne smiruje dijete s oderanim koljenom od toplog zagrljaja odrasle osobe koja ih voli.

Osim toga, zagrljaji su najučinkovitiji način da prekinete ispade bijesa ili nekontrolirane emotivne ispade vašeg djeteta. Mnogi odrasli misle da će grljenje djeteta koje ima ispad bijesa samo ojačati ili potaknuti ispad. Ali to je mit. Kada malo dijete ima ispad bijesa ili nekontrolirani emocionalni ispad ono samo ispušta emocije kao odgovor  na nešto u svojoj okolini. Nisu tvrdoglavi niti pokušavaju pokvariti dan svima drugima.

Djeca ponekad izgube kontrolu nad emocijama, kao i odrasli, nekad. Razlika je je u tome što djeca nisu još naučila kako regulirati svoje emocije. To je jedna prekretnica u emocionalnom razvoju. Dok  djeca ne postignu tu fazu razvoja njihove emocije su kao odbjegli vlak.

Grliti svoje dijete u tim trenucima intenzivnih emotivnih ispada  umirit će dijete, naučiti ga da ste tu da biste ga podržali u teškim vremenima i pomogli mu da izbjegne emocionalni krah.

4.grljenje čini djecu otpornijima

U trenutcima neugode i stresa, adrenalin i kortizol se oslobađaju u tijelo i mozak. Budući da djeca još nisu naučila regulirati svoje emocije hormoni stresa se mogu zadržati u tijelu djeteta i doseći toksične razine. Kad se to dogodi ti hormoni mogu utjecati na dječje tjelesno i mentalno zdravlje.

Znanstvena istraživanja su dokazala da izloženost visokim razinama hormona stresa mogu dovesti do negativnih posljedica u odrasloj dobi kao što su rizik od bolesti kao i depresije i drugih nepovoljnih stanja.

Grljenje potiče oslobađanje oksitocina, snižava hormone stresa, sprječava negativne učinke i pomaže djeci da razviju otpornost.

5. grljenje pomaže u povezivanju s djetetom

Kao dodatak znanstveno dokazanim dobrobitima za vaše dijete, grljenje vašeg djeteta također stvara jaču vezu između vas i djeteta. Grljenje pojačava povjerenje, smanjuje strah i jača vezu. Sve ovo dobrobiti su obostrane. Davanje i primanje fizičke naklonosti dobro je i za vas i vaše dijete.

Od prvog trenutka kad ste primili vaše dijete između vas i njega stvorila se posebna veza. Tu vezu treba njegovati kroz čitavo djetinjstvo. Kako vaše dijete raste, vaša veza će se razvijati ali potreba za njegujućim dodirom nikad neće biti eliminirana.   

Posljednja napomena. Gore navede pozitivne koristi  o kojima smo govorili sve su rezultat  željenih zagrljaja. Također, naravno, želimo naglasiti važnost tjelesne autonomije. Naučiti djecu kako da ljubazno odbiju neželjeni zagrljaj i kako se nositi sa potencijalno neugodnim situacijama još je jedna jako važna lekcija.

Dakle, sljedeći put kad zagrlite svoje dijete, s njegovim dopuštenjem, sjetite se da radite nešto sjajno za njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

Izvor:https://www.exchangefamilycenter.org/exchange-family-center-blog/2020/4/2/the-science-behind-hugging-your-kids5-benefits-for-you-and-your-child

Tekst prevela i prilagodila Kornelija Barešić,prof.